fbpx

Növényi húshelyettesítőt keresel? Készítsd el magad egy Hurom HZ présgéppel!

Növényi húshelyettesítő: tofu készítése Hurom Alpha HZ préssel

A növényi eredetű táplálék fogyasztása napjainkban már nem csak egy trend. A környezettudatos életmód, az állatok védelme, a speciális diétát igénylő betegségek számának növekedése mind elősegítette, hogy a növényi húshelyettesítő megoldások piaca rohamosan fejlődhessen. Ennek a folyamatnak még csak az elején járunk, hiszen bár jóval több növényi húshelyettesítő alternatíva található az üzletek polcain, mint pár éve, mégis igen szűkös a választék. A Hurom HZ segítségével otthon is elkészíthető az a különleges tofu, amely egy rendkívül egészséges növényi húshelyettesítő megoldás lehet minden vegán, vegetáriánus vagy egészségügyi okok miatt a húst mellőzni kényszerülő diétázó számára.

A növényi húshelyettesítők szerepe a táplálkozásban – a Hurom HZ-val készített tofu előnyei

A növényi húshelyettesítők legnépszerűbb és egyben legismertebb változata a tofu. A tofut, szójababból készült, szójasajtnak is szokták nevezni. Története évszázadokkal régebbre a kínai és japán területekre nyúlik vissza. Számos innen származó legendában a szent emberek, szerzetesek vegetáriánus étrendjéből került a köztudatba, kezdetben a kiváltságosok étele volt, majd széles körben elterjedt és vált a napjainkban nemzetközileg is ismert népszerű növényi húshelyettesítő alapanyaggá.

A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók. A szója esszenciális aminosavakat tartalmaz, amiket általában húsból veszünk magunkhoz. Ezért vegetáriánusoknak, vegáknak, speciális diétát követőknek kifejezetten előnyös növényi húshelyettesítő alternatíva egy otthon elkészített, ellenőrzött minőségű tofu.

A Hurom juicerekkel készült ételek és italok a különleges Hurom préselési technológiának köszönhetően megőrzik az alapanyagok vitamin -és tápanyag tartalmát, ezért a HUROM-mal készített tofu minden esetben kiemelkedően magas tápanyag tartalmú lesz!

Hurom csiga - Hurom préselési tecnológia

A tofu néhány további előnye:

  • Természetesen gluténmentes
  • Magas fehérje tartalmú
  • Alacsony kalóriatartalmú és zsírszegény
  • Segíti a vesefunkciók optimális működését

Szója babból növényi húshelyettesítő a Hurom Alpha HZ-vel.

Miért nem fog ki egy növényi húshelyettesítő a Hurom Alpha HZ-n?

Bár a tofu készítés elsőre nagyon hosszadalmas és bonyolult feladatnak tűnhet, de nem lesz az, ha egy Hurom présgéppel fogunk hozzá!

A Hurom legsokoldalúbb gyümölcsprése az Alpha HZ. Az Alpha HZ ugyanúgy rendelkezik rostszabályozó-karral mint elődei (HH ELITE, EVO). A hűtési rendszerét átépítették ezáltal még hatékonyabban hűti a lassan forgó motort. A Hurom gépek lassú préselési eljárás során az alapanyagokat nem engedik felmelegedni, így a Hurom HZ-val préselt levek, szószok, sorbet, smoothie készítése közben sokkal kevésbé sérülnek a vitaminok, enzimek és az ásványi anyagok.

A Hurom Alpha HZ-hoz tartozékként jár a smoothie és sorbet készítő, valamint egy citrusfacsaró egység is. Tehát az Alpha HZ tökéletesen fel van vértezve a kemény konyhai munkára is!

De lássuk a receptet, ami magáért beszél!

Növényi húshelyettesítő lépésről-lépésre a Hurom HZ présgéppel

A tofu, a legnépszerűbb növényi húshelyettesítő elkészítése rövid előkészületet igényel.

Hozzávalók:

  • 300 g szójabab
  • 1 evőkanál nigari – hagyományos természetes koagulátor

A nigari, avagy magnézium klorid egy természetes koagulátor, amit a tengervíz lepárlása során állítanak elő. A nigarinak a gyártótól függően különböző koncentrációja van. Ha nigari helyett fehérje koagulánst szeretnél használni, keverj össze 200 ml vizet 2 evőkanál ecettel és 1 evőkanál sóval. Ez egy szemcsésebb állagú tofut eredményez.

Lépések:

  1. Áztasd a babot egy tál vízben körülbelül egy napig. Kb. 2-3 szorosára hagyd duzzadni.
  2. Rakd össze a Hurom facsaró tetejét a finom szűrővel. Zárd le a présgép tetejét, és zárd le a rostszabályozó kart.
  3. A préselésbe a babot és szűrt/tisztított vizet adagoljuk 1: 1 arányban. Add hozzá az összes hozzávalót a gyümölcscentrifugához.
  4. Az ízvilág változatossá tehető apróra vágott zöldségekkel (pl. sárgarépa, spenót), amiket a 3. lépésben hozzáadhatsz.
  5. Az utolsó összetevő hozzáadásakor félig nyisd ki a rostszabályozó kart az összenyomott pép kiengedéséhez.
  6. Egy felforrósított serpenyőbe öntsd ki a kipréselt babot és közepes lángon forrald fel. Kevergesd, hogy megakadályozd a leégést.
  7. Amikor felforrt, kapcsold ki a főzőlapot/lángot, majd kevergetés közben lassan adagold hozzá a nigarit.
  8. Öntsd az egészet tofu sajtolóba. Finom kézi préseléssel távolítsd el a folyadékot, hogy egy kemény állagú tofut kapj eredményül.

Egészségedre!

A Hurom HZ nagyban megkönnyíti a speciális étrendet követők életét! A professzionális minőségű alkatrészeknek és a csúcstechnológiás préselési folyamtoknak köszönhetően egy Hurom slow juicer-rel hétköznapi rutinná válhat a növényi húshelyettesítő elkészítése is!

Ha fontos számodra az egészséges és változatos étkezés, szeretnél naprakész lenni a legújabb egészségtrendek -és szuper készülék akciók kapcsán, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre itt, vagy kövesd social csatornáinkat.

  • Jelenleg nincs termék a kosarában.