Manapság az egészséges étrend már a tudatos életmód részét képezi. Persze a helyes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás nem csupán a felnőttek számára fontos és nélkülözhetetlen, hanem legalább annyira elengedhetetlen a csecsemőknél is. Ennek egyik legegyszerűbb formája a zöldségek és gyümölcsök pürésített formája. Egy megfelelő, minőségi gyümölcspréssel akár otthon is gyerekjáték a bébiétel készítése: pürésíts te is könnyen és gyorsan.
Egy kisbaba gyomra nagyjából egyharmada egy felnőttének, nem képes nagyobb adag ételt egyszerre befogadni és megemészteni. Fontos a rendszeres, változatos, a baba speciális tápanyagigényét kielégítő étkezés. Érdemes minden étkezésnél a változatos étrendre ügyelni. A különböző ételek különböző tápanyag-összetétellel rendelkeznek, tehát a változatosság egyrészt biztosítja, hogy a baba étrendje kiegyensúlyozott legyen, másrészt elősegíti az egészséges növekedést és fejlődést.
Kifejezetten fontos, hogy minél többféle ételt és ízt vezessünk be számukra akár már az első év során. A gyümölcspréssel pürésített ételek segítenek a kisbaba ízérzékelését és ízpreferenciáját a helyes irányba terelni. Ha egy kisbaba már ebben az időszakban hozzászokik az egészséges, változatos étrendhez, várhatóan nagyobb eséllyel fogja később is a sokféle ízt, és az egészséges ételeket előnyben részesíteni.
Gyümölcspréssel az egészséges bébiételekért
Sok szülőnek okoz azonban az problémát, hogy miként lehet egyszerűen, gyorsan ám kellőképpen változatosan egészséges ételeket készíteni egy baba számára. A zöldségek és gyümölcsök akár friss, fagyasztott, szárított vagy aszalt formában is rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a baba fejlődéséhez. Erre tökéletes megoldás egy gyümölcsprés, amit érdemes már a kezdeteknél otthonra beszerezni.
Egy lassú préselésű gyümölcspréssel pürésített, házi készítésű „babaétel” számtalan előnnyel rendelkezik a boltban vásároltakkal szemben. A gyümölcspréssel viszonylag könnyen és egyszerűen készíthetők el a változatosnál változatosabb bébiételek. Az így készült ételek több levet tartalmaznak, valamint ugyanennyivel több vitamint és más beltartalmi értéket. A baba számára is egy homogénebb italt kapunk, amelyben a lassú préselés okán az ízek intenzívebbek, az illatok pedig üdítőbbek maradnak. Ezek az eszközök akár a leveles zöldségekkel is megbirkóznak, kifacsarják az összes levet a répából, zellerből vagy céklából. Ugyanakkor működésük halk, könnyen tisztíthatók és egyszerűbben kezelhetők. A mamának is több ideje marad babájával foglalkozni, nem kell az ételkészítéssel órákat eltöltenie.
Pürésítés – mindent a megfelelő időben
Mindemellett ügyeljünk arra is, hogy a pürésítéshez csak a baba életkorának megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket használjunk. Egy hat hónapos csecsemő napi táplálékának meghatározó részét inkább az alma, az őszibarack, a meggy, a zöldségek közül pedig a burgonya, a sárgarépa, a sütőtök vagy a cékla töltse ki. Egy hónappal később már bekerülhet az étrendbe a banán, a körte, a narancs, a citrom, a szőlő (még azonban héj és mag nélkül), a paradicsom, a cukkini, a brokkoli, a fehérrépa, a pasztinák, a spárga, a tök, a gyümölcsprésben készült babaebédet ízesíthetjük akár egy kis petrezselyemmel, metélőhagymával vagy zellerlevéllel. A pürésítés mellett könnyen készíthetünk a szintén zöldségből vagy gyümölcsből készült frissítő leveket is.
8 hónapos kortól lassan vezessük be a többi ételt is a baba táplálkozásába, mint például a szilva, a ringló, a sárgabarack, a görögdinnye, a sárgadinnye vagy a cseresznye. A zöldségek közül már adhatunk zöldborsót, karalábét, kelkáposztát, karfiolt, de akár csicsókát is. A bébiételeket lazíthajuk egy kis natúr joghurttal vagy túróval. Másfél éves kortól pedig a déli gyümölcsök garmadát pürésíthetjük ételeibe, ilyen az ananász, a mangó, de tehetünk a gyümölcsprésbe egy kis ribiszkét, szedret, áfonyát, málnát vagy akár epret és szamócát is.