Őrületes boom-mal érkezett meg nem is olyan régen Magyarországra a juice-ok, smoothie-k kultúrája. Ma már egyre gyakoribb a különböző színű és állagú italokkal kezükben rohangáló emberek látványa az utcán. Az üzletek polcai pedig roskadásig vannak a jobbnál jobb, szebbnél szebb és praktikusnál praktikusabb juice- és smoothie-tartókkal, poharakkal, és kütyükkel. Ezekhez az egészséges italok készítéséhez gyűjtöttünk nektek egy csokorba tavaszi recepteket, ha otthoni, professzionális gyümölcsprést használnátok.
Juice tippek izzó vörösben
A piros (vagy vörös) zöldségek a vörösvérsejtek regenerálódását és szaporodását segítik elő, ezért hatékony ellenszerei a vérszegénységnek. Ezen felül sok flavonoidot tartalmaznak, ami pedig segíti vérünket megfelelő állagúnak tartani, de serkentik a vérkeringést és erősítik a véredénykék falát is.
Tavasszal igyunk tehát sok piros vagy vörös zöldségből készül juice-t, amelyet gyümölcspréssel egyszerűen és könnyedén készíthetünk el otthon is.
Néhány szem nagyobb vagy több apróbb koktélparadicsomot, egy szelet zellert és egy kis bazsalikomot dobjunk a gépbe, így nem csak vérkeringésünket támogatjuk nagy erőkkel, hanem a daganatos betegségeket is megelőzhetjük vele. Ha ennél kicsit markánsabb ízekre, fűszeresebb aromákra vágyunk, turbózzuk fel répával és kaliforniai paprikával, de adhatunk hozzá fokhagymát, vízitormát, spenótot és egy kis chilipelyhet is.
Készíthetünk másik piros juice-t is gyümölcsökből, ha a tavaszi kímélő kúránkhoz keresünk megfelelő juice tippet. Az áfonya, a málna és a szeder ugyanis fantasztikus tisztító hatással bír a bennük lévő antioxidánsok és rostok miatt. Adjunk hozzá némi kókusztejet, egy kis vizet és sűrítsük zabpehellyel. Igazi tápláló reggeli készült gyakorlatilag pillanatok alatt.
Extrém télűző, vagy inkább tavaszi recept lehet professzionális gyümölcspréshez a következő juice tipp is, amellyel felhasználhatjuk a maradék, megmaradt gyümölcsöket és zöldségeket háztartásunkból, ahelyett, hogy azok a szemetesben landolnának. Egy tökéletes ásványi anyaggal és vitaminnal dúsított italt kapunk, ha a maradék répát, brokkolit, körtét és céklát préseljük össze némi vízzel hígítva.
Super food – super juice: gyümölcspréssel, otthon
Ahogy a vörös zöldségek a vérkeringésünket, úgy a zöld színűek pedig a csontokat erősítik – elsősorban kalcium tartalmuk miatt -, de hatékonyak még a látás erősítésében és a rák ellen is.
A következő tavaszi recept, ami professzionális gyümölcspréssel is elkészíthető tele van magnéziummal, kalciummal és káliummal. Akár edzés után is fogyaszthatjuk. Gazdag a különböző ásványi anyagokban, antioxidáns, ezért méregtelenítő hatású és remek lúgosító. A méregzöld italhoz tehát vegyünk kígyóuborkát, zellert, petrezselymet, spenótot és mentalevelet, ízesíthetjük almával és gyömbérrel, vagy avokádóval, kivivel, almával és citrommal. Ha túl sűrűre sikeredne, lazítsuk fel egy pohár vízzel.
Juice tippek az életerő elérése érdekében – vitalizálás felsőfokon
Mi adhatná vissza jobban a mostani napsütötte reggeleink örömét, mint ha egy narancsos juice-szal indítjuk a napot. Feltölt energiával, és ha tele pakoljuk szénhidráttal és fehérjével, teljes értékű étkezésként is kezelhetjük. De akár a délutáni fáradtság elleni felfrissítésként is elkészíthetjük, mert a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok segítségünkre lesznek, nem mellesleg pedig remek immunerősítő hatására is szükségünk lehet.
A narancssárga zöldségek és gyümölcsök a béta-karotin, azaz az A-vitamin provitaminjának legegyszerűbben elérhető természetes forrásai. A béta-karotinnak köszönhetik színűket is, ezek a szervezetünkbe jutva megvédik sejtjeinket a szabadgyökök roncsoló hatásaitól és a káros UV-sugárzástól, lassítva a bőr öregedését is.
Többféleképpen is készíthetjük, mindegyik alapja a lédús és édes gyümölcs, a narancs, amelyhez adhatunk sárgarépát, sütőtököt és ízesíthetjük egy pici gyömbérrel is. Ha ennél kesernyésebb ízre vágynánk a narancshoz citromot, kurkumát és beáztatott kölest adjuk, és öntsük fel egy pohár vízzel.
2 Megjegyzés
Megejegyzések nincsenek engedélyezve.